
Cabinetul de oftalmologie oferă servicii medicale incepand cu lentile de contact, ochelari, diverse alte afecțiuni sau „boli de ochi”. Inclusiv intervenții chirurgicale de mare complexitate, respectiv cataracta si glaucom. Mai jos aveți o enumerare a acestora, fără însă ca această listă să fie exhaustivă.
Retinopatia diabetică
Afectarea oftalmologica in diabet se manifestă:
- la nivelul cristalinului (cataracta diabetica)
- la nivelul nervilor (oculomotori – pareze, senzitivi – nevralgii, ulcere trofice corneene, senzoriali – neuropatii optice)
- sau la nivel retinian (retinopatia diabetica).
Aceasta din urma este rezultatul alterarii vaselor de sânge mici care are ca rezultat ischemia (lipsa de oxigen) si formarea altora mai fragile (neovase). Aceasta este sursa de hemoragii, glaucom neovascular si alte complicatii cu efect dezastruos asupra vederii.

Tratamentul retinopatiei diabetice consta in fotocoagularea laser cu distrugerea neovaselor înainte de a fi survenit complicatii majore. Înțelegem astfel importanta urmăririi prin controale periodice oftalmologice a unui pacient diabetic. După examinare medicul oftalmolog sa poată indica momentul potrivit pentru tratamentul laser.
» Mai multe despre retinopatia diabetica
Sindromul de ochi uscat
Lacrimile au rolul atât de a proteja mecanic suprafața oculara cat si de a facilita transferul oxigenului din aer înspre ochi (cornee). O cantitate sau calitate necorespunzătoare a lacrimilor poate perturba aceste funcții cu consecinte variate. Afectiunile pot fi minore (jena, uscaciune, senzatie de nisip in ochi) pana la cele majore (ulceratii corneene).
Tratamentul este de supleere cu lacrimile artificiale recomandate de medic in funcție de tipul de dislacrimie. Se are în vedere faza apoasa, lipidica sau mucoasa filmului lacrimal.
Lentile de contact
Lentile de contact reprezintă o alternativa la corectarea cu ochelari a viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism). Dacă in ceea ce privește miopia si hipermetropia nu exista, practic, limite, astigmatismul poate fi corectat cu rezultate bune doar in limitele a 2-2,5 dioptrii cilindrice.
Exista o gama larga de tipuri de lentile de contact de la cele de unica folosință pana la cele mensuale (care se poarta o luna continuu sau in perioada de veghe). Aceste diferente sunt determinate, in cea mai mare măsura de materialul din care sunt făcute lentilele. Poate cea mai importantă caracteriostica a unei lentile de contact este permeabilitatea acesteia la oxigen.
Acest material este biologic inert, așa ca nu se poate vorbi despre alergii sau intoleranta la lentile de contact (cu excepția situatiilor in care exista boli ale suprafetei oculare); in cele mai multe din cazurile de alergie, cauza trebuie căutată in alta parte (de ex. soluția de întreținere).
In funcție de necesitatile si particularitățile ochilor dvs., medicul oftalmolog si opticianul dvs. va vor recomanda ce fel de lentile de contact aveti nevoie.
Oftalmopediatria
In cazul noilor născuți prematur controlul oftalmologic se va face in zilele imediat următoare nasterii prin oftalmoscopie indirecta după un protocol dictat de gradul prematuritatii pentru a se depista si trata laser o eventuala retinopatie a prematuritatii.
In cazul copiilor născuți la termen, in perioada imediat următoare nasterii poate sa apară o lacrimare suparatoare la unul sau ambii ochi însoțita sau nu de fenomene infectioase (secreții, roseata). Acesta este un semn de imperforatie a canalului lacrimonazal. Medicul oftalmolog va va recomanda un tratament conservator (picături) sau va decide momentul optim pentru sondajul cailor lacrimale.
Următorul moment important in dezvoltarea vederii micutilor este apariția si dezvoltarea vederii binoculare in jurul vârstei de 2,5-3 ani. Este un moment foarte delicat care nu trebuie in nici un caz trecut cu vederea, căci orice disfunctie in acest proces poate avea consecinte ireversibile (ambliopie, strabism).
In aceste cazuri, medicul oftalmolog va recomanda tratamentul optic (ochelari), ortoptic (ocluzie, exercitii etc.) si chiar chirurgical.
» Experiența profesională a medicului oftalmolog Andrei Mureșan